Wat is een computervirus?

Een computervirus (in het dagelijks taalgebruik wordt meestal kortweg over virus gesproken) is een vorm van schadelijke software (malware). Het is een computerprogramma dat zich in een bestand kan nestelen, bijvoorbeeld in bestanden van een besturingssysteem. Computervirussen worden als schadelijk beschouwd omdat ze schijfruimte en computertijd in beslag nemen van de besmette computers. In ernstige gevallen kunnen virussen binnenin de computer schade aanrichten, bijvoorbeeld het wissen en verspreiden van gevoelige gegevens. In zeer ernstige gevallen kan de gebruiker zelfs de totale controle over de computer verliezen.

Hoe verspreidt een virus zich?

Virussen worden verspreid door bijvoorbeeld e-mails, USB sticks en bestanden van het internet en door veiligheidslekken in besturingssystemen (Mac OS, Windows en Linux) en veelgebruikte software, denk hierbij onder andere aan Java, Flash Player of de gebruikte internetbrowser (Internet Explorer, Firefox, Safari, Chrome)

Wat doet een virus?

Wat een virus doet verschilt sterk per virus. De meeste virussen zijn gemaakt met een doel: bijvoorbeeld geld verdienen of wachtwoorden stelen. Gebaseerd op dit doel kan een virus geprogrammeerd zijn om verschillende dingen te doen, bijvoorbeeld spam e-mails versturen, websites uit de lucht halen, de computer scannen voor wachtwoorden, enzovoorts.

Waarom kunnen virussen niet worden gestopt?

Doordat virussen op veel verschillende manieren worden verspreid, er per dag tientallen nieuwe virussen bijkomen, en er al miljoenen zijn, is het onmogelijk om alle virussen te herkennen en te stoppen. Gelukkig wordt een groot aantal virussen op tijd herkent door anti-virus programma's.

Kan ik zonder antivirus programma?

Een goed antivirus programma voegt wel degelijk een stuk extra veiligheid en bescherming toe, maar het is tegenwoordig (nog) niet mogelijk om alle virussen te herkennen en te stoppen.

Hoe bescherm ik mijn computer?

Voorkomen is beter dan genezen. Als je computer eenmaal met een virus is geinfecteerd, kan het soms lang duren voordat je het merkt. In de tussentijd kan er veel schade worden aangericht aan je eigen computer, maar ook aan die van anderen, aangezien virussen zichzelf meestal automatisch verspreiden.

Als je de volgende punten in de gaten houdt, is het risico op een virusbesmetting vrij klein:

  • Houd je besturingssysteem en software up-to-date. Dit gebeurt in de meeste gevallen automatisch.
  • Gebruik een goed antivirus programma en houd deze up-to-date.
  • Download nooit zomaar bestanden van het internet en als je een bestand download van internet laat deze dan controleren EERST controleren door je antivirusprogramma, nog voordat je het opent.
  • Open geen onbekende e-mails. In sommige mails word ingespeeld op angst, voor bijvoorbeeld met een incassobureau of een openstaande rekening. Klik in deze mail NIET op de links!!
  • Bezoek geen onbekende websites, die je anders ook nooit zou bezoeken. Klik dus niet op links die anderen je toesturen.

Kijk voor meer info over virusscanners en programma's om ze te voorkomen eens op:

http://www.security.nl/artikel/39467/1/Anti-Virus_Overzicht_2012.html