Wat is malware?

Malware is een verzamelnaam voor schadelijke en ongewenste softwareprogramma's. Deze software heeft als doel; uw privacy schenden, schade aan uw computer aanbrengen of de normale werking van uw computer te verstoren. Dit laatste door de computer traag en onstabiel te maken, u te overladen met advertenties, uw instellingen te wijzigen etc. etc.

Onder de verzamelnaam "Malware" vallen de hieronderstaande kwaadaardige programma's:

  • Adware
  • Dialer
  • Hijacker
  • Rootkit
  • Spyware (keyloggers vallen hieronder)
  • Trojan
  • Virus
  • WormAdware: een verzamelnaam voor wat we in het Nederlands "advertentiesoftware" of "reclamesoftware" kunnen noemen. De makers van het desbetreffende programma kunnen een reclame banner inbouwen in het programma zelf, maar ze kunnen ook een agressievere methode gebruiken, zoals het tonen van tientallen reclame vensters wanneer Windows opstart of wanneer u Internet Explorer opent. Adware is niet echt gevaarlijk, maar het is wel irritant en kan de prestaties van uw computer negatief beïnvloeden.

Dialer: Een dialer is een software programma dat uw normale internetverbinding verbreekt en een andere internetverbinding tot stand brengt. Deze nieuwe verbinding belt naar een ander telefoonnummer, een 0909/0906-nummer of een buitenlands nummer. Surfen via deze betaalnummers is vaak erg duur.

Hijacker: software die geïnstalleerd wordt zonder medeweten en toestemming van de computergebruiker. Hijackers passen meestal start-en zoekpagina's van uw browser aan, om u zo door te verwijzen naar webpagina's met een ongewenste content. Hardnekkige hijackers herstellen de instellingen na elke herstart vanuit een (verborgen) bestand. In de meeste gevallen is dit een Browser Help Object.

Keylogger: een programma dat ongemerkt op uw computer geïnstalleerd wordt. De keylogger zorgt er meteen voor dat het met Windows mee kan opstarten om zo al uw toetsenbordactiviteit te registreren, met als doel wachtwoorden en andere persoonlijke gegevens te verzamelen. Geavanceerdere keyloggers kunnen ook regelmatig een schermafbeelding maken van de op dat moment actieve vensters. Deze geavanceerde keyloggers worden ook wel "Screen Scrapers" genoemd.

Rootkit: over het algemeen een verzameling van hulpprogramma's, die gebruikt worden om in te breken in een systeem en administratorrechten te bemachtigen. Waarna de rootkit kan worden geïnstalleerd en in werking kan worden gezet.

Wanneer het toegang heeft verkregen, kan het; internetverkeer en toetsaanslagen registreren; een backdoor creëren, die een kwaadwillende computergebruiker kan misbruiken; logbestanden aanpassen; andere systemen overnemen (als de getroffen computer deel uitmaakt van een netwerk); en systeeminstellingen aanpassen om zichzelf of andere malware te verbergen voor systeemhulpprogramma's en anti-malwareprogramma's.

Spyware: computerprogramma's die ongemerkt op uw computer worden geïnstalleerd en na de installatie beslag leggen op de systeembronnen van de computer voor de verzameling en verspreiding van gegevens van de gebruiker. Deze gegevens kunnen variëren van de websites die u heeft bezocht, tot meer gevoelige gegevens zoals gebruikersnamen en wachtwoorden.

Trojan: een computerprogramma dat zich voordoet als nuttige software, maar in werkelijkheid uw beveiliging aantast en veel schade aanricht aan uw computer. Trojans kunnen andere vormen van malware activeren, verspreiden of naar uw computer downloaden. Tevens kan een kwaadwillende computergebruiker via een trojan toegang krijgen tot uw computer.

Virus: een virus is als het ware een (klein) programma dat zich vaak nestelt en verstopt tussen andere bestanden op uw computer. De hoofdcomponenten van virussen kunnen zich activeren en kunnen zich beginnen te verspreiden over uw gehele systeem. Computervirussen worden als schadelijk beschouwd, want ze nemen schijfruimte en geheugen in beslag van de besmette computers; in ernstige gevallen kunnen ze in de computer schade aanrichten (zoals het wissen en verspreiden van (gevoelige) gegevens).

Worm (Write Once, Read Many): een worm is, net als een virus, bedoeld om zichzelf te kopiëren van de ene op de andere computer maar kan dit automatisch. Eerst neemt een worm bezit van de functies op de computer waarmee informatie of bestanden worden verzonden. Zit een worm eenmaal in uw systeem, dan kan hij zich zelfstandig verspreiden. Een groot gevaar van wormen is hun vermogen om zich in grote hoeveelheden te kopiëren. Een worm kan, bijvoorbeeld, kopieën van zichzelf sturen naar iedereen in uw e-mailadresboek, en als hun computers vervolgens hetzelfde doen, veroorzaakt dat een domino-effect van druk netwerkverkeer dat een bedrijfsnetwerk en zelfs heel internet kan vertragen. Een nieuwe worm kan zich razendsnel verspreiden. Wormen veroorzaken opstoppingen in netwerkverkeer, zodat het lang kan duren voordat u (of iemand anders) webpagina's op internet te zien krijgt.